Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa:

22.03.2017 YTN Summit: Enston Miettinen hyödyntäisi luottamusmiehiä enemmän

Luottamusmiesten rooli kiinnosti Ensto Oy:n hallituksen puheenjohtajaa ja EM Groupin omistajaa Marjo Miettistä väitöskirjaksi asti.  Hän käyttäisi luottamusmiehiä myös kehittäjinä, ei vain ongelmissa. Miettinen kertoi väitöskirjansa tutkimustuloksista YTN Summit -tapahtumassa 17.3.Työnimellä "Luottamusmiehen identiteettiä etsimässä" kulkeva väitös valmistuu tänä vuonna Tampereen yliopiston kasvatustieteelliseen tiedekuntaan. Aihe on työnantajan tutkimaksi poikkeuksellinen. Miettinen syttyi aiheelle yli kymmenen vuotta sitten Perheyritysten liiton puheenjohtajana, jolloin keskusteli usein SAK:n silloisen puheenjohtajan Lauri Ihalaisen kanssa.

- Keskustelumme loppuivat aina pohdintaan, mitä luottamusmiesjärjestelmälle voisi oikeasti tehdä, kun joissakin yhtiöissä se toimii ja toisissa ei, Miettinen kertoi.

Miettinen haastatteli 28 luottamusmiestä, myös johtoa. Heti ensimmäinen puhui yhtä kyytiä kolme tuntia.Miettinen pisti merkille, että yrityksen pääsy tavoitteisiinsa on yhtä lailla tärkeää luottamusmiehille, ei vain johdolle. Luottamusmiehet ajattelevat asiaa henkilöstön kautta.

- On ihan selvää, että jos yrityksellä menee hyvin, kaikilla siinä jollakin tavalla osallisilla menee hyvin.

Yt-laissa myös hyvää

Miettinen löysi paljon hyviä esimerkkejä siitä, mitä luottamusmiehet ovat saaneet aikaan oma-aloitteisuudellaan. Hän katsoi, että yritykset voisivat paljon enemmän hyödyntää luottamusmiesten tietomäärää eräänlaisina kehitysagentteina. Miettisen pitääkin ikävänä, jos yt-lakia käytetään vain irtisanomisiin. - Koettakaa te siellä työpaikoilla kääntää tätä. Yt-laissa on paljon hyvää, hän vetosi seminaarin luottamusväkeen.

Luottamusmiehiltä odotetaan suuria. Miettinen ynnäsi aineistonsa perusteella, että hyvältä luottamusmieheltä odotetaan jopa 59:ää eri ominaisuutta; pitäisi olla karismaattinen, lain ja järjestyksen valvoja, yrityksen kehittäjä, kommunikaatiotaituri, sovittelija ja osaava yksilö.

Väitöstyön tekijän keskeisiä johtoajatuksia on, että hyvä luottamusmies tuo yritykseen lisäarvoa ja osaamista, myös yhteisöllisyyttä. Se tarkoittaa jatkuvaa oppimista. Vuoropuhelun ja itsensä jatkuvan kehittämisen avulla rakentuu myös erinomainen identiteetti.

- Juttu ei ole siinä, että te kehitätte itseänne, vaan miten teidän osaaminen saadaan yhteisön hyväksi, Miettinen korosti.  Siten helpottuu myös työn siirto seuraajalle jouhevasti.

Hän arvioi, ettei nuoremman polven osaaminen ole läheskään samalla tasolla kuin nyt eläkkeelle siirtyvillä luottamusmiehillä.

Mitä ominaisuuksia Miettinen itse arvostaa eniten luottamusmiehissä? Samaistumiskykyä, suorapuheisuutta ja suoraselkäisyyttä, hän vastaa.

"Myös yhteistyökumppani"

- Sisar todistaa ihanasti! kiitteli YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi Miettisen ajatuksia. - Jos Suomen yritysjohto laajasti ottaen ajattelisi tuolla tavalla, ylemmillä toimihenkilöillä olisi paljon vähemmän ongelmia, Kauppi uskoo ja valittelee sitä, että pikemmin tietynlainen ammattiyhdistysvastaisuus tuntuu olevan johtajapolvelta toiselle periytyvää kulttuuria.

Kaupin mukaan YTN:ssä toivotaan juuri sitä, että yrityksissä luottamusmiesjärjestelmä nähtäisiin nykyistä laajemmin.

- Aika ajoin luottamusmies on yrityksissä neuvottelukumppani ja siten vastapuoli, mutta ehkä isomman osan ajan hän voisi olla yhteystyökumppani, josta voi olla aidosti hyötyä yrityksen johtamiselle, Kauppi pohtii.

Kauppi sanoo arvostavansa luottamusmiestaidoista eniten substanssin hallintaa, kommunikaatiokykyä ja siihen liittyvää neuvottelutaitoa.Kuva: Kauppi ja Miettinen keskustelivat myös ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta

Teknologiateollisuuden Miettinen ja YTN:n Kauppi:
Mattilan kommentti outo

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuore puheenjohtaja Veli-Matti Mattila aiheutti ison kohun pitämällä Helsingin Sanomien haastattelussa suomalaisten palkkoja kilpailukyvyn kannalta 10-15 prosenttia liian korkeina.

- Mattila ei puhunut spesifisti palkkojen alennuksesta vaan yleisestä kustannustasosta, mutta silti se oli hätkähdyttävä kommentti, jossa ei ollut pelisilmää, kommentoi Teknologiateollisuus ry:n hallituksessa istuva Ensto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen.

Hän kommentoi asiaa kysyttäessä YTN Summit -tapahtuman yhteydessä.
Miettinen ihmetteli Mattilan ajoitusta herkässä tilanteessa.

- Kun EK on juuri päättänyt, että he eivät neuvottele työehtosopimuksista, miksi he kuitenkin kommentoivat, Miettinen kysäisi.

Myös YTN:n puheenjohtajan Heikki Kaupin mielestä Mattilan lausunto oli outo, kun EK oli juuri päättänyt, että työsuhdeasiat eivät kuulu sille.
-  Jos Mattilan puheesta pitää löytää jotakin hyvää, hän vaikutti rehelliseltä. Hän mitä ilmeisimmin ajattelee kuten sanoo.

Kauppi ynnää sammakon jo toiseksi sarjassaan. Ensimmäisen liittyi paikalliseen sopimiseen. Mattilan viesti oli se, että jos työnantajan sopimusesitykset eivät miellytä, aina voi vaihtaa firmaa.

Teksti: Eija Kallioniemi


Ajankohtaisten arkisto

Ajankohtaista

15.10.2018 KUTSU: Yritysyhdistyspäivä 9.11.2018, Helsinki

Vaikuta, verkostoidu ja voita!Onko yritysyhdistyksenne toiminta kunnossa vai kesäterässä? Voisiko jäsenten osallistami ... Lue lisää

10.10.2018 Nyt puhutaan palkoista - Työpaikkakohtaiset tilaisuudet eri puolilla Suomea

Suunnittelualan asiantuntijat ovat palkkakuopassa. Palkat laahaavat 500 euroa kuukaudessa alempana kuin muilla ylemmillä ... Lue lisää

10.10.2018 KUTSU: Kaupan alan aktiivien seminaari 2.11.: kuinka neuvotellaan rakentavasti?

Päivän aikana käsittelemme ajankohtaista tilannetta kaupan alan talokohtaisten neuvottelujen osalta ja parannamme neuvot ... Lue lisää

09.10.2018 Tervetuloa YTN Rakennusalan seminaarimatkalle Tallinnaan!

Tule verkostoitumaan rakennusteollisuudessa työskentelevien ylempien toimihenkilöiden kanssa ja kuulemaan alan tuoreimma ... Lue lisää

04.10.2018 Artikkeli: Irtisanomisten helpottaminen loisi monta sudenkuoppaa

"Työllistymisen nostamiseksi löytyy muita keinoja"Henkilösyistä johtuvien irtisanomisten helpottaminen ei lisää korkeast ... Lue lisää

01.10.2018 Poliittiset mielenilmaukset 3.10.2018

Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet järjestävänsä työpaikoilla 3.10.2018 poliittisen mielenilmauksen vastustaakseen ma ... Lue lisää

Ajankohtaisten arkisto
< Lokakuu 2018 >
MTKTPLS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
Vie omaan kalenteriisi (esim. Outlook)