Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa:

22.03.2017 YTN Summit: Enston Miettinen hyödyntäisi luottamusmiehiä enemmän

Luottamusmiesten rooli kiinnosti Ensto Oy:n hallituksen puheenjohtajaa ja EM Groupin omistajaa Marjo Miettistä väitöskirjaksi asti.  Hän käyttäisi luottamusmiehiä myös kehittäjinä, ei vain ongelmissa. Miettinen kertoi väitöskirjansa tutkimustuloksista YTN Summit -tapahtumassa 17.3.Työnimellä "Luottamusmiehen identiteettiä etsimässä" kulkeva väitös valmistuu tänä vuonna Tampereen yliopiston kasvatustieteelliseen tiedekuntaan. Aihe on työnantajan tutkimaksi poikkeuksellinen. Miettinen syttyi aiheelle yli kymmenen vuotta sitten Perheyritysten liiton puheenjohtajana, jolloin keskusteli usein SAK:n silloisen puheenjohtajan Lauri Ihalaisen kanssa.

- Keskustelumme loppuivat aina pohdintaan, mitä luottamusmiesjärjestelmälle voisi oikeasti tehdä, kun joissakin yhtiöissä se toimii ja toisissa ei, Miettinen kertoi.

Miettinen haastatteli 28 luottamusmiestä, myös johtoa. Heti ensimmäinen puhui yhtä kyytiä kolme tuntia.Miettinen pisti merkille, että yrityksen pääsy tavoitteisiinsa on yhtä lailla tärkeää luottamusmiehille, ei vain johdolle. Luottamusmiehet ajattelevat asiaa henkilöstön kautta.

- On ihan selvää, että jos yrityksellä menee hyvin, kaikilla siinä jollakin tavalla osallisilla menee hyvin.

Yt-laissa myös hyvää

Miettinen löysi paljon hyviä esimerkkejä siitä, mitä luottamusmiehet ovat saaneet aikaan oma-aloitteisuudellaan. Hän katsoi, että yritykset voisivat paljon enemmän hyödyntää luottamusmiesten tietomäärää eräänlaisina kehitysagentteina. Miettisen pitääkin ikävänä, jos yt-lakia käytetään vain irtisanomisiin. - Koettakaa te siellä työpaikoilla kääntää tätä. Yt-laissa on paljon hyvää, hän vetosi seminaarin luottamusväkeen.

Luottamusmiehiltä odotetaan suuria. Miettinen ynnäsi aineistonsa perusteella, että hyvältä luottamusmieheltä odotetaan jopa 59:ää eri ominaisuutta; pitäisi olla karismaattinen, lain ja järjestyksen valvoja, yrityksen kehittäjä, kommunikaatiotaituri, sovittelija ja osaava yksilö.

Väitöstyön tekijän keskeisiä johtoajatuksia on, että hyvä luottamusmies tuo yritykseen lisäarvoa ja osaamista, myös yhteisöllisyyttä. Se tarkoittaa jatkuvaa oppimista. Vuoropuhelun ja itsensä jatkuvan kehittämisen avulla rakentuu myös erinomainen identiteetti.

- Juttu ei ole siinä, että te kehitätte itseänne, vaan miten teidän osaaminen saadaan yhteisön hyväksi, Miettinen korosti.  Siten helpottuu myös työn siirto seuraajalle jouhevasti.

Hän arvioi, ettei nuoremman polven osaaminen ole läheskään samalla tasolla kuin nyt eläkkeelle siirtyvillä luottamusmiehillä.

Mitä ominaisuuksia Miettinen itse arvostaa eniten luottamusmiehissä? Samaistumiskykyä, suorapuheisuutta ja suoraselkäisyyttä, hän vastaa.

"Myös yhteistyökumppani"

- Sisar todistaa ihanasti! kiitteli YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi Miettisen ajatuksia. - Jos Suomen yritysjohto laajasti ottaen ajattelisi tuolla tavalla, ylemmillä toimihenkilöillä olisi paljon vähemmän ongelmia, Kauppi uskoo ja valittelee sitä, että pikemmin tietynlainen ammattiyhdistysvastaisuus tuntuu olevan johtajapolvelta toiselle periytyvää kulttuuria.

Kaupin mukaan YTN:ssä toivotaan juuri sitä, että yrityksissä luottamusmiesjärjestelmä nähtäisiin nykyistä laajemmin.

- Aika ajoin luottamusmies on yrityksissä neuvottelukumppani ja siten vastapuoli, mutta ehkä isomman osan ajan hän voisi olla yhteystyökumppani, josta voi olla aidosti hyötyä yrityksen johtamiselle, Kauppi pohtii.

Kauppi sanoo arvostavansa luottamusmiestaidoista eniten substanssin hallintaa, kommunikaatiokykyä ja siihen liittyvää neuvottelutaitoa.Kuva: Kauppi ja Miettinen keskustelivat myös ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta

Teknologiateollisuuden Miettinen ja YTN:n Kauppi:
Mattilan kommentti outo

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuore puheenjohtaja Veli-Matti Mattila aiheutti ison kohun pitämällä Helsingin Sanomien haastattelussa suomalaisten palkkoja kilpailukyvyn kannalta 10-15 prosenttia liian korkeina.

- Mattila ei puhunut spesifisti palkkojen alennuksesta vaan yleisestä kustannustasosta, mutta silti se oli hätkähdyttävä kommentti, jossa ei ollut pelisilmää, kommentoi Teknologiateollisuus ry:n hallituksessa istuva Ensto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen.

Hän kommentoi asiaa kysyttäessä YTN Summit -tapahtuman yhteydessä.
Miettinen ihmetteli Mattilan ajoitusta herkässä tilanteessa.

- Kun EK on juuri päättänyt, että he eivät neuvottele työehtosopimuksista, miksi he kuitenkin kommentoivat, Miettinen kysäisi.

Myös YTN:n puheenjohtajan Heikki Kaupin mielestä Mattilan lausunto oli outo, kun EK oli juuri päättänyt, että työsuhdeasiat eivät kuulu sille.
-  Jos Mattilan puheesta pitää löytää jotakin hyvää, hän vaikutti rehelliseltä. Hän mitä ilmeisimmin ajattelee kuten sanoo.

Kauppi ynnää sammakon jo toiseksi sarjassaan. Ensimmäisen liittyi paikalliseen sopimiseen. Mattilan viesti oli se, että jos työnantajan sopimusesitykset eivät miellytä, aina voi vaihtaa firmaa.

Teksti: Eija Kallioniemi


Ajankohtaisten arkisto

Ajankohtaista

23.03.2018 Työaikalakiin ei saa tulla ohituskaistaa

Akava vaatii, että työaikalain soveltamisalan tulee olla mahdollisimman laaja. Poikkeukset lain soveltamisalasta on määr ... Lue lisää

22.03.2018 Rahoitusalalle sovintoesitys

Valtakunnansovittelija antoi tänään 22.3. rahoitusalan osapuolille sovintoehdotuksen. Osapuolet vastaavat valtakunnansov ... Lue lisää

21.03.2018 Rahoitusalan sovittelu jatkuu jälleen 22.3.

Rahoitusalan sovittelu jatkui tiistaina myöhään yöhön valtakunnansovittelijan johdolla. Sovittelua jatketaan edelleen to ... Lue lisää

16.03.2018 Rahoitusalan sovittelu jatkuu 20.3.

Rahoitusalan sovittelu jatkui tänään aamupäivällä. Valtakunnansovittelijan mukaan tapaaminen ei tuonut olennaista uutta ... Lue lisää

11.03.2018 Rahoitusalalle lakkovaroituksia

Ammattiliitto Nousu on tänään jättänyt valtakunnansovittelijalle ja työnantajapuolelle ilmoituksen uudesta lakosta Norde ... Lue lisää

07.03.2018 Nimityksiä YTN:n toimistolla

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n toimiston henkilöstömäärä kasvaa kahdella uudella osaajalla:Assistentiksi on nimitetty Henna ... Lue lisää

06.03.2018 Uusin elitarvikealan uutiskirje on ilmestynyt

Uusin elintarvikealan uutiskirje on ilmestynyt: lue se tästä linkistä. ... Lue lisää

06.03.2018 Rahoitusala edelleen ilman sopimusta, ylityökielto voimassa

Valtakunnansovittelija Minna Helle tapasi jälleen 5.3. rahoitusalan työriidan osapuolia. Edellytyksiä riidan ratkaisulle ... Lue lisää

01.03.2018 Rahoitusalan sovittelu jatkuu 5.3.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on sovitellut pitkään jatkunutta riitaa taas tänään.Kiistan ytimessä on rahoitusalall ... Lue lisää

01.03.2018 Artikkeli: Tehdäänkö ylemmistä toimihenkilöistä lainsuojattomia?

Työaikalain uudistaminen on välttämätöntä, mutta asiantuntijoiden ja esimiesten jättäminen uuden lain ulkopuolelle olisi ... Lue lisää

Ajankohtaisten arkisto
< Maaliskuu 2018 >
MTKTPLS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
Vie omaan kalenteriisi (esim. Outlook)