Kuka on ylempi toimihenkilö kaupan alalla?

Ylemmät toimihenkilöt toimivat kaupan alalla vastuullisissa asiantuntijatehtävissä, keskijohdossa sekä yritysjohtoa avustavissa tehtävissä. Hänen työlleen on ominaista itsenäisyys, vastuu sekä ammattitaidon takaamat valmiudet sekä usein korkeakoulutus.

Kaupan alalla työskentelee noin 13 000 ylempää toimihenkilöä, jotka ovat järjestäytyneet YTN:n jäsenliittoihin. Kaupan alan suurimpia jäsenryhmiä ovat ekonomit, tradenomit, insinöörit, diplomi-insinöörit ja lakimiehet. Yleisimpiä ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi myynti-, osto-, markkinointi-, henkilöstö-, talous- tai asiakaspalvelupäällikkö, ostaja, aluejohtaja, huolto- tai myynti-insinööri.

Missä kaupan alan ylempi toimihenkilö työskentelee?

Suurimmat konsernit ovat Kesko, SOK, Suomen Lähikauppa ja Stockmann. Lisäksi ylempiä toimihenkilöitä työskentelee teknisen tukkukaupan yrityksissä, vähittäis- ja päivittäistavarakaupoissa, maahantuontiliikkeissä sekä erikoiskaupoissa.

Työnantajaliittoon, Suomen Kaupan Liittoon, kuuluu 2700 yritystä, joista noin 75 prosenttia työllistää alle 20 henkilöä ja yli 500 työntekijän yrityksiä on vain noin 40.

Kaupan alan ylempien toimihenkilöiden edunvalvonta

Kaupan työehtosopimus on solmittu Kaupan liiton ja SAK:laisen Palvelualojen ammattiliiton (PAM) välillä ja se koskee soveltamisalansa mukaan "työaikalain alaisia täysin työkykyisiä työntekijöitä".

Kaupan työehtosopimus on yleissitovuuden vahvistamislautakunnan päätöksellä yleissitova. Työehtosopimuksen ulottuvuus kattaa työntekijä- ja toimihenkilötason. Ylemmillä toimihenkilöillä ei ole omaa työehtosopimusta. Tavoitteenamme on saada kaupan alan ylemmille toimihenkilöille oma hyvinvointia ja tuottavuutta lisäävä sopimus.

Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN ry ja EK ovat solmineet yleissopimuksen järjestöjen välisen yhteistoiminnan kehittämiseksi ja ylempiä toimihenkilöitä koskevan aktiivisen ja yksilöllisen työsuhdepolitiikan edistämiseksi. Sopimus on suositusluontoinen. EK irtisanoi ns. keskusjärjestösopimukset keväällä 2017.

Sopimus käsittää ylemmät toimihenkilöt kaupan alalla omaksi henkilöstöryhmäkseen, jota edustavat työpaikkatasolla luottamusmiehet ja -valtuutetut. Suurimmilla työpaikoilla ylemmillä toimihenkilöillä on omia yritysyhdistyksiä eli ns. "yryjä". Voit tutustua tarkemmin sopimukseen täällä: Solmitut sopimukset

Päivitetty: 02.10.2017