YTN:n työehtosopimustoiminta järjestöalalla

YTN:llä on tällä hetkellä järjestöalalla voimassa kaksi alakohtaista (ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat ja ylioppilaskunnat) ja kaksi talokohtaista (opiskelijajärjestöt SYL ja SAMOK) työehtosopimusta.

Talokohtaisten sopimusten lisäksi tavoitteena on luoda työnantajia edustavan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n kanssa työsuhteen peruspelisääntöjä sääntelevä runkosopimus, johon järjestöt voivat liittyä liityntäpöytäkirjoilla. Sosiaalialan järjestöjen osalta järjestöalalla jatketaan työtä YTN:n mukaan saamiseksi alan neuvottelupöytään.

YTN:n järjestöalan ensimmäiset työehtosopimukset solmittiin vuonna 2010. Tällä hetkellä voimassa olevat työehtosopimukset ovat vuoden 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaiset ja ovat voimassa vuoden 2017 alkuun saakka.

Alalla on useista järjestöryhmistä johtuen myös useita eri työehtosopimuksia sekä talokohtaisia työehtosopimuksia. Tämän lisäksi eräät YTN-liitot ovat itsenäisesti mukana järjestöalan sopimuksissa. Suomen Ammattivalmentajat ry on liittynyt liityntäpöytäkirjalla urheilujärjestöjä koskevaan työehtosopimukseen ja Agronomiliitto on puolestaan neuvotteluosapuolena maaseutuelinkeinojen ja neuvonta-alan runkosopimuksessa. Lisäksi kristillisissä järjestöissä ja säätiöissä työskentelevät akavalaiset ovat Akavan kirkolliset ammattiliitot ry:n sopimusten piirissä.

Lisätietoja: asiamies, pääneuvottelija Nuutti Pursiainen, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut, p. 010 231 0357

Päivitetty: 19.01.2016