Vääntö-palkinto

Tiedote 27.5.2010

Juha Hara palkittiin sinnikkäästä edunvalvonnasta

Vuoden 2009 Vääntö-palkinnon sai Nokian luottamusmies Juha Hara.

Espoossa testausinsinöörinä työskentelevä Juha Hara palkittiin sinnikkäästä työstään yksittäisten jäsenten puolesta Nokian yt-neuvotteluissa. Hara osallistui viime vuoden aikana aktiivisesti ja tuloksekkaasti monien vaikeiden tapausten ratkaisuun yrityksessä.
- Nyt jaettu vääntöpalkinto osoittaa, miten arvokasta ja oleellista luottamusmiestoiminta on edunvalvonnan kannalta. Vuosi 2009 oli Nokiassakin varsin haastava luottamusmiehille sekä ajankäytön että pitkän yt-neuvotteluprosessin takia. Siihen kaikkeen tarvittiin vahvaa vääntöä, sanoo YTN:n yritysyhdistysryhmän asiamies Ville-Veikko Rantamaula.
Ylemmät toimihenkilöt YTN:n yritysyhdistysryhmä jakaa vuosittain Vääntö-palkinnon esimerkillisestä työmarkkinateosta.
Palkinnolla halutaan kunnioittaa hyviä suorituksia, itsensä peliin laittamista ja tuloksekasta edunvalvontaa, jolla on puolustettu yksityisellä sektorilla toimivien ylempien toimihenkilöiden oikeudellisia, palkkauksellisia sekä ammatillisia ja sosiaalisia etuja.
Vääntö-palkinto on 1 000 euroa.

Asiat kuntoon ajoissa

Lieksasta kotoisin oleva Juha Hara on ollut Nokian leivissä opiskeluvuosistaan eli kesästä 1998 lähtien ensin verkkopuolella ja sitten puhelinpuolella.
Keskustelut YTN:n silloisen teknologiateollisuuden vastaavan asiamiehen Tomi Sepän kanssa herättivät Haran edunvalvontaan.
Vuoden 2008 alusta Hara on ollut luottamusmiehenä, ja takana on jo kolmet yt-neuvottelut. Edustettavia on tätä nykyä 150.
Luottamustehtävä on tuonut Haran työelämään uutta sisältöä.
- Mielenkiintoista ja opettavaista. Olen nähnyt käytännössä, millaisia ongelmia ylemmillä toimihenkilöillä voi olla ja voinut auttaa niiden ratkaisemisessa.
Haran mukaan vaikeiden tilanteiden taustalla ovat usein esimiehen ja alaisen väliset tulehtuneet suhteet sekä puutteet henkilöjohtamisessa.
- Valtaosa ongelmista lähtee liikkeelle aivan muusta kuin itse työn suorittamisesta. Syytä on yleensä molemmissa osapuolissa. Kun asioita ei ole puhuttu ajoissa selviksi, riidat kärjistyvät henkilötasolle ja tilanne voi päätyä vaikka kiusaamiseen.
Hän kertoo valmistautuvansa neuvotteluihin aina kunnolla. Ristiriitaan johtaneet syyt pitää pyrkiä selvittämään jo etukäteen.
- Ilmapiirin pitäisi olla rakentava ja sovintoa hakeva. Keuhkoamisella saavutetaan harvoin toivottua lopputulosta.

Kohtuuttomuuksiin on puututtava

Pohjois-Karjalan miehen oikeudentunto on vahva: periksi ei hevin anneta. Laittomuuksiin, kohtuuttomuuksiin ja väärinkäytöksiin on puututtava.
Hara on pitänyt irtisanottujen puolta muun muassa silloin, kun Nokiasta on vähennetty väkeä.
- Kaikille irtisanottaville pyritään löytämään työtä talon sisältä ennen lopullista irtisanomista. Irtisanomisuhan alla olevia pitäisi kouluttaa sellaisiinkin tehtäviin, joihin heillä ei ole ihan täydellistä koulutusta tai pätevyyttä. Hara sanoo.
Nokiassa työntekijällä on ollut mahdollisuus ottaa myös tukipaketti ja lähteä talosta, jos työtä ei lopulta löydy. Ne paketit ovat tehneet hyvin kauppansa.
Luottamusmies Hara on huolissaan ajoittain näkyvästä työuupumisesta. Kilpailu markkinoilla on kovaa ja Nokialla paahdetaan projektityötä erittäin haasteellisessa ja stressaavassa työympäristössä.
- Aikataulut ovat tiukkoja ja työ hektistä, kun tulosta haetaan. Loppuun palamista ei kukaan saisi jäädä odottamaan. Kun työtä on liikaa, asia pitää ottaa esille esimiehen kanssa, Hara kehottaa.

Juha Haran mukaan luottamusmiehen asema on parantunut Nokiassa sitten 2000-luvun alun. - Esimerkiksi luottamusmiehen ajankäytössä ei ole enää ongelmia. Luottamustoimeen on saanut käyttää kaiken tarvitsemansa ajan, Hara kertoo.

Teksti: Marketta Harinen

Päivitetty: 14.02.2013