Palkan mekin ansaitsemme

Ylempien toimihenkilöiden osalta sovitaan palkka aina henkilökohtaisesti. Työehtosopimuksessamme ei ole sitovia palkkamääräyksiä, taulukoita tai minimipalkkoja. Palkkaus perustuu siis paljon myös ylemmän toimihenkilön omaan aktiivisuuteen.

Palkkaneuvottelut on hyvä käydä esimiehen kanssa vuosittain. Palkkaneuvottelu on kuin mikä tahansa muu neuvottelu. Neuvotteluihin on aina syytä valmistautua huolellisesti.

Tutustu YTN:n Paranna palkkaasi -oppaaseen: YTNpalkkaopas.pdf 


Tässä muutama vinkki valmistautumiseen:

1. Perustele itsellesi, miksi ansaitset palkankorotuksen

Kertaa mielessäsi vuoden ajalta ne työtehtävät joissa olet erityisen hyvin onnistunut. Erityisesti ne tehtävät jotka oli asetettu vuodelle tavoitteeksi. Muista tuoda nämä onnistumiset esille neuvotteluissa.

Kertaa mielessäsi missä asioissa ja miten olet kehittynyt. Oletko käynyt joitain kursseja? Mitä uutta olet oppinut?

2. Selvitä nykyinen asemasi palkkauksellisesti:

Miten olet sijoittunut vaativuusluokituksesi mukaisessa palkkaikkunassa (jos yrityksessäsi on käytössä em. järjestelmä)

Keskustele työkavereidesi kanssa palkoista. Helpoin tapa "murtaa jää" aiheen ympäriltä on avoimesti kertoa oma palkkasi (sillä voihan olla niinkin, ettet olekaan firmasi parhaiten palkattu)

Ota talteen liittosi jäsenlehdestä työmarkkinatutkimuksen palkkatilastot (mikäli liittosi julkaisee niitä). Vertaa omaa ansiotasi niihin. Tarvittaessa voit pyytää omasta YTN-liitostasi näkemystä palkkatasostasi. Siinä huomioidaan kokemusvuodet, pätevyys, asema ja tehtävä jota hoidat. Myös YTN tekee vuosittain työmarkkinatutkimuksen, jonka tuloksia voit kysellä omasta liitostasi tai suoraan YTN:ltä.

Muodosta käsityksesi selkeäksi, onko palkkani kohdallaan vai pitäisikö sitä korjata ylöspäin.

Tee esimiehellesi selkeä esitys ja perustele se kehittymiselläsi, työtehtävissä onnistumisillasi ja palkkaselvityksellä.

Kun pyydät lisää palkka, muista jättää tinkimisvara.

3. Varaa riittävästi aikaa palkkaneuvottelujen käymiseksi.

4. Muista, että olet oman alasi huippuammattilainen, joka on ansainnut palkkansa ja vielä enemmänkin. Sinun ja muiden ylempien toimihenkilöiden työntulokset ovat siitä vankin mahdollinen todiste.

5. Älä pyri keskinkertaisuuksiin vaan parempaan

YTN toivottaa sinulle onnea ja menestystä palkkaneuvotteluusi.

Päivitetty: 07.02.2011