Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa:

20.10.2009 Luottamusmiehet koolla Helsingissä

Jäsentiedote 20.10.2009

YTN:n elintarvikealan luottamusmiehiä kokoontui lokakuun alussa Helsinkiin. Yhteistyönä pohdittiin sitä, miten toissa keväänä neuvoteltu Perussopimus on viety käytäntöön työpaikoilla: muuttuiko neuvottelukulttuuri työpaikoilla, olivatko palkankorotuspäätökset työnantajan sanelemia vai kuunneltiinko työntekijöitä ja heidän toiveitaan? Päästiinkö työaikaan liittyvissä asioissa eteenpäin, entä matka-aikaan? Tavoitteena oli myös löytää hyviä käytäntöjä, joita jakaa muille luottamusmiehille.

Yhteisesti todettiin, että alkuun paikallisissa neuvotteluissa on päästy, mutta seuraavan sopimuksen tulee luoda paljon tarkempi raami paikallisille neuvotteluille. Luottamusmiehen asemaa on vahvistettava, jotta mahdollistetaan aito neuvottelu. Kolmas asia, joka puhutti, oli paikallisen erän jakaminen yrityksissä: se herätti ristiriitaisia tunteita työntekijöissä.

Tavoitteet neuvottelukierrokselle

Helsinkiin kokoontuneet luottamusmiehet sekä elintarvikealan taustaryhmän jäsenet pitävät tärkeänä aloittaa neuvottelut pian. Tavoitteena on edellisen kierroksen tapaan työehtosopimus (TES). Sillä halutaan erityisesti selkeyttää työntekijän, luottamushenkilön ja työnantajan vastuut ja roolit. Tavoitteena on, että kaikilla työpaikoilla käytännöt esimerkiksi matka-ajan korvaamisesta, äitiyslomakorvauksen tasosta sekä työajoista ovat selvät.

YTN:n varapuheenjohtaja Varjosen terveiset

YTN:n varapuheenjohtaja, Tradenomiliiton toiminnanjohtaja Mika Varjonen esitteli ajankohtaista tilannetta neuvottelurintamalla, ja kertoi elintarvike- ja kemian alojen olevan tämän neuvottelukierroksen painopistealueita. Kummallakaan ei ole työehtosopimusta, mutta molemmilla aloilla työntekijät sitä haluavat ja neuvottelusuhteet toimivat.

Varjonen pöyhi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n "palkka-ankkuria". Sillä työnantaja haluaa neuvotella kaikkien alojen korotukset tälle vuodelle 0,5 prosentin suuruiseksi teknologiateollisuuden sopimuksen mukaisesti. Hän kysyi aiheellisesti: "Miten työnantaja voi puhua vaatimistaan paikallisista neuvotteluista, jos se haluaa ankkuroida korotukset yhden neuvottelutuloksen mukaan? Erityisesti kun eri aloilla menee taloudellisesti katsottuna eri tavoin."


Ajankohtaisten arkisto

Ajankohtaista

Ei ajankohtaisia uutisia tällä hetkellä.


Ajankohtaisten arkisto