Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa:

19.03.2010 ETL tarjoaa huononnettuja ehtoja ja sanoo TES:lle ei

Jäsentiedote 19.3.2010, tarkennettu 23.3. palkankorotusprosentin osalta

ETL tarjoaa huononnettuja ehtoja ja sanoo TES:lle EI

YTN elintarvikealan neuvottelijat toivat tiistaina Elintarviketeollisuusliiton tekemän tarjouksen taustaryhmälle käsiteltäväksi. Taustaryhmä oli tyrmistynyt ehdotuksesta. Työnantaja sanoo tiukkaa Ei:tä työehtosopimukselle ja tarjoaa puolen prosentin yleiskorotusta ja 0,4 prosentin paikallista erää ensi syksylle. Työnantaja ei halua neuvotella mistään työaikaan, matka-aikaan tai työhyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä.

Miten voi neuvotella, jos neuvottelukulttuuriin kuuluu työnantajan ilmoitus, ettei asioista neuvotella? Elintarviketeollisuusliitto uhkaa lopettavansa neuvottelut, jos ylemmät hakevat sitovaa työehtosopimusta. Alan yrityksissä tehty kysely osoitti, että ylemmistä toimihenkilöistä 86 prosenttia haluaa alalle TES:n.

Ylemmät toimihenkilöt ovat huolissaan elintarviketeollisuuden tulevaisuudesta Suomessa.  "Me näemme itsemme kumppaneina, jotka yhdessä työnantajan kanssa vievät alaa eteenpäin. On todella erikoista, ettei työnantaja suostu sopimaan perussäännöistä alan yrityksiin. Kyse on ylempien työntekijöiden jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksistä", taustaryhmässä todettiin.

Suurimmat epäkohdat ylemmillä liittyvät työaikaan. Ylemmät joutuvat nipistämään vapaa-ajastaan tai levostaan sen takia, että työpäivät venyvät työmäärän sekä matkustamisen takia.

Julkisuudessa työantaja haluaa edistää paikallista sopimista. Paikallinen sopiminen tarkoittaa kuitenkin työehtosopimuksia, sillä ilman niitä ei paikallisesti voida sopia. Myös siksi ylemmille tarvitaan elintarvikealalle sopimus, joka takaa luottamusmiesten kouluttautumisen ja tiedonkulun. Vain siten he voivat aidosti edustaa paikallisissa neuvotteluissa työtovereitaan.

YTN teki elintarvikealalla toimiville jäsenelle kyselyn työehtosopimusneuvotteluihin liittyen maaliskuun alussa. Kysely tavoitti 615 henkilöä.


Ajankohtaisten arkisto

Ajankohtaista

20.06.2018 YTN-data 2017 - elintarvikealan keskeisiä tutkimustuloksia

YTN-data 2017 -aineiston valossa liittojen työmarkkinatutkimuksiin syksyllä 2017 elintarvikealalta vastanneiden mediaani ... Lue lisää

Ajankohtaisten arkisto