Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa:

08.05.2017 Kaupan alan painostustoimet - hae lakkoavustus viimeistään 15.5.

Viikolla 18 järjestettyjen kaupan alan ylempien toimihenkilöiden työnseistausten osalta YTN-liittojen jäsenillä on mahdollisus hakea lakkoavustusta. Avustus haetaan sähköisellä lomakkeella viimeistään 15.5. mennessä. Avustus on 50 euroa/päivä (verojen jälkeen 41,50 euroa/päivä).

Kiitos kaikille painostustoimiiin osallistuneille, työ kaupan asiantuntijoiden sopimuksen eteen jatkuu!

Hae avustusta täällä: https://lakko.ytn.fi/

Päivystyspuhelimemme palvelee 15.5. saakka arkisin kello 10-14 alalla työskenteleviä YTN-liittojen jäseniä numerossa 040 3523 671. Sähköposti: kauppa(at)ytn.fi.

Lakkoavustus

 • Lakkoavustus on YTN:n jäsenliittojen maksama korvaus lakon takia ansiotuloa vaille jääneille jäsenille.
 • Lakkoavustusta haetaan erillisellä sähköisellä lomakkeella.

Lakkoavustuksen määrä

 • 50 euroa/päivä (Veronpidätyksen jälkeen summa on 41,50 euroa/päivä. YTN suorittaa ennakonpidätyksen ja toimittaa asiasta tiedot verottajalle.)
 • Lakkoavustusta maksetaan 2.5.2017, 4.5.2017 ja 5.5.2017 työnseisauksiin osallistuneille koko päivältä.
 • Huoltajuus ei vaikuta lakkoavustuksen määrään.

Lakkoavustuksen maksatusperuste

 • Lakkoavustuksen maksatuksen edellytyksenä on lakossa oleminen, liiton jäsenyys ja oikein täytetty maksatuskaavake.
 • YTN hyväksyy liukumien ja muiden vapaiden käytön lakon aikana.
 • Maksatuskaavake löytyy täältä: https://lakko.ytn.fi/
 • Avustusta on haettava viimeistään 15.5.2017 mennessä

Lakkoavustuksen saajat

 • Henkilö, joka on allekirjoittanut YTN:n jäsenliiton jäseneksiliittymislomakkeen ennen lakon alkamista.
 • YTN:n keskuslakkotoimikunta voi kirjallisesta hakemuksesta myöntää lakkoavustuksen maksatusluvan henkilölle, joka osallistuu lakkoon, mutta järjestäytyy ja liittyy YTN-liittoon vasta lakon alkamisen jälkeen.

Työnseisaukset järjestettiin seuraavasti

Kaikki painostustoimet ja työnseisaukset koskivat erikseen ilmoitetuissa yrityksissä ylempiä toimihenkilöitä, jotka eivät ole PAMin työehtosopimuksen piirissä. Toimenpiteet eivät koskeneet työterveyshuollossa työskenteleviä.

Työnseisaukset 2.5. kello 00.00-12.00 ja 5.5. kello 12.00-00.00 Kaupan liiton jäsenyrityksissä ja niiden tytäryhtiöissä kaikkine toimipaikkoineen koko maassa: Kesko Oyj, SOK, Stockmann, Oriola, Instru Optiikka ja Inex Partners Oy (osa SOK:ta).

Lisäksi työseisaus 4.5. 00.00-24.00 VAIN Kesko Oyj tytäryhtiöineen rajattuna Keskon päivittäistavarakaupan toimialan Vantaan Hakkilaan sijoitettuihin toimintoihin "Tavarakauppa" ja "Toimitusketjun ohjaus" sekä Inex Partners Oy tytäryhtiöineen. Ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellot em. yrityksien ylempien toimihenkilöiden osalta päättyivät 8.5.2017 kello 24.00.

Ota yhteyttä!

Päivystyspuhelimemme palvelee 15.5. saakka arkisin kello 10-14 alalla työskenteleviä YTN-liittojen jäseniä numerossa 040 3523 671. Sähköposti: kauppa(at)ytn.fi.

Ajantasaista infoa tilanteesta verkkosivujen sekä kampanjasivujemme lisäksi somesta: facebook.com/ylemmattoimihenkilot ja twitter.com/YTN_ry

Miksi painostustoimet olivat tarpeen?

YTN on ollut vuosien mittaan erittäin aloitteellinen Kaupan liiton suuntaan, erityisesti vuonna 2014 aloittamamme kaupan projektin jälkeen. Viimeksi helmikuussa esitimme neuvottelujen aloittamista modernista tuottavuutta ja hyvinvointia edistävästä sopimuksesta, minkä avulla paikallista sopimista voitaisiin lisätä merkittävästi alalla. Maaliskuun alussa saimme kielteisen vastauksen työnantajaliitolta. Esittämäämme malliin voit tutustua täällä.

Alan asiantuntijoiden työolosuhteet ovat karanneet täysin käsistä; korvauksetonta ylityötä tehdään satoja tunteja vuodessa, yleiskorotukset ovat isolta osalta jääneet jo vuosia saamatta, työajan seurantaa ei kaikissa yrityksissä ole ja asiantuntijoiden sekä esimiesten jaksaminen on henkilöstövähennyksien vuoksi koetuksella. Lisäksi niin sanottujen keskusjärjestösopimusten päättyminen jättää alan 30 000 ylempää toimihenkilöä ilman minkäänlaista sopimusten tuomaa turvaa.

Työnantajan täydellinen haluttomuus käynnistää neuvotteluja ajoi tilanteen siihen, että YTN aloitti painostustoimenpiteet alalla. Kaikki painostustoimet päättyvät 8.5. klo 24.00.  Mahdollisista jatkotoimista päätetään toukokuun aikana.

Tilanteen etenemisestä kerromme sähköisten kanaviemme lisäksi myös uutiskirjeissä, joten huolehdithan, että työpaikka- ja yhteystietosi ovat ajan tasalla oman liittosi jäsenrekisterissä!

Lue lisää taustoista, asiaan liittyvät tiedotteemme ja tutustu tarjoamaamme malliin YTN kaupan sivulla


Ajankohtaisten arkisto

Ajankohtaista

17.09.2018 KYSELY: Kaupan alan osaamistarpeet, vastaathan 30.9. mennessä!

 Pyydämme apuasi kartoittaaksemme kaupan alan asiantuntijoiden osaamisen kehittämiseen ja työehtoihin liittyviä kys ... Lue lisää

10.09.2018 KUTSU: Tulospalkkaus ja palkitseminen 10.10., Helsinki

Minkälainen tulospalkkaus motivoi? Miten tulospalkkaus vaikuttaa työn laatuun ja motivaatioon? Minkälainen muu palkitse ... Lue lisää

18.04.2018 KUTSU: Kaupan alan kevätseminaari 4.5., Helsinki

Kutsumme kaikki kaupan alan henkilöstöedustajat ja aktiivit kevätseminaariimme toukokuussa! Seminaarin aikana pohditaan ... Lue lisää

02.11.2017 KUTSU: Black fridayn after work 24.11.

Tervetuloa Black Fridayn kunniaksi kaupan alan asiantuntijoiden after workille!24.11.2017 klo 16-18Taverna VaelsaPohjois ... Lue lisää

Ajankohtaisten arkisto