Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa:

20.03.2017 YTN Summit sparrasi vuorovaikutustaitoja

Kun 250 ihmistä kuuntelee hievahtamatta tuntikausia vinkkejä vuorovaikutukseen, voi puhua neuvottelutermein läpimurrosta. YTN Summit jakoi henkistä evästä neljättä kertaa.

- Yllättävänkin laadukasta! Monesti tuntuu, että "joo, joo, onhan noita puheita kuultu ja nähty", summasi luottamusmies Mika Paukkeri YTN:n työelämäseminaarin Finlandia-talolla perjantaina.


Kuva: Seminaari oli suunnattu luottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille ja ylemmille toimihenkilöille.

Henkisiä eväitä tarjoilivat yrittäjä ja luovuusammattilainen Saku Tuominen, muodostelmaluistelijoita valmentava Anu Oksanen, vuorovaikutuskouluttaja ja näyttelijä Outi Mäenpää sekä riitoja maailmalla sovitellut kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr).

Tuominen kielsi kuulijoita sössöttämästä. Hänen mukaansa sen lajimuodot tunnistaa selityksistä kuten "kyllä aika vaikeeta on", "täytyy miettiä" ja passiivimuotoisesta "jonkun pitäisi tehdä".

"Hyvä palaute heti"

Tuominen ei antaisi hyvää ja huonoa palautetta samassa lauseessa, koska silloin vain huono jää mieleen. Hyvän palautteen hän kehotti antamaan välittömästi, huonon korkeintaan kahden kesken.

- Vaikeat paikat ovat niitä, joissa pitää olla läsnä, avoin ja kuunnella, Tuominen neuvoi.

Anu Oksanen vastaa Helsingin Luistelijoiden menestyksekkäiden joukkueiden Marigold IceUnityn ja Musketeersin valmennuksesta. Luistelijoilla tulos syntyy yhdessä tekemisestä. - Vaalikaa ihmisten erilaisuutta ja sitä, että ymmärrystä löytyy erilaisille persoonille. Yhdessä pystytään saamaan upeita asioita aikaiseksi, Oksanen opasti.

Outi Mäenpää pani pystyyn vuorovaikutusharjoituksia, joissa vierustoverin ehdotuksia oli vuoroin tuettava ja torjuttava - myös eleillä.

Kuva: Outi Mäenpää osallisti yleisöä harjoituksilla

Tiukoissa olosuhteissa riitoja sovitellut Pekka Haavisto löysi kolmen sijasta 33 pointtia opittavaksi rauhan neuvottelemisesta. Yksi niistä on oikea ajoitus.

- Neuvottele mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään; riita-asioissa huominen ei ole koskaan parempi, Haavisto suositteli.

YTN Summit synnytti konkreettistakin tukea, mutta ehdotus tuli yllättävästä suunnasta. Luottamusmiesten osaamista ja roolia väitöskirjaansa tutkinut Enston hallituksen puheenjohtaja ja EM Groupin omistaja Marjo Miettinen toivoi luottamusmiesten saavan psykologista tukea yt-neuvottelujen paineisiin. Ehdotusta kannatettiin yleisöstä heti.


Kuva: Marjo Miettinen puhui luottamusmiesten identiteetistä

- Tämä juttu hoidetaan, YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi otti kopin.

Bransonin malli vetosi

Myös Nordea Pankin neuvotteleva yhteyshenkilö Kalle Keihänen piti päivän annista.

- Sain vahvistusta ideoilleni. Saku Tuominen kertoi, että liikemies Richard Branson ei koskaan anna kielteistä palautetta. Aion kokeilla sitä. Se saattaa toimia yllättävän hyvin, Keihänen suunnitteli. Parhaiten Keihäsen herättivät kuitenkin puheenjohtaja Kaupin kalvosulkeiset, joilla vedettiin mattoa alta väitteiltä Suomen joustamattomista työmarkkinoista.

- Haluan nämä kalvot omaan kännykkääni, joita voin näyttää, kun joku lausuu näitä väitteitä, Keihänen sanoi. Tilaisuuden juontajaa, Ylen uutisankkuria Piia Pasasta, Keihänen kiitti siitä, että tämä "osasi eläytyä rooliinsa ja puhua kuin olisi talon porukkaa".      

Microsoft Mobilen luottamusmies Mika Paukkeri sai mielestään muutaman oivalluksen jyvän mukaansa.

- Neuvottelutilanteissa tarvitsisi osata vielä enemmän, vaikka kokemusta on kertynyt. Itse en ole koskaan katsonut, että neuvotteluissa olisi kaksi eri puolta, vaan yhteinen tavoite, johon haluamme kaikki päästä, Paukkeri selvitti. Hänellä on takana 12 vuotta luottamusmiehenä.

-    Kun näissä tilaisuuksia käy ja juttelee ihmisten kanssa kokemusten kautta, kaikki antavat pieniä palasia oppia. Paukkerin lähitulevaisuuteen kuuluu uusien latujen etsintää, sillä Microsoft Mobilen tarina päättyy ensi kesänä. Paukkerille tilanne on valitettavan tuttu, sillä aiemmin lähti alta jo Salon yksikkö.


Kuvat: Toimialatorilla jaettiin infoa eri sopimusalojen tilanteesta ja tavoitteista.


Teksti: Eija Kallioniemi


Ajankohtaisten arkisto

Ajankohtaista

23.03.2018 Työaikalakiin ei saa tulla ohituskaistaa

Akava vaatii, että työaikalain soveltamisalan tulee olla mahdollisimman laaja. Poikkeukset lain soveltamisalasta on määr ... Lue lisää

22.03.2018 Rahoitusalalle sovintoesitys

Valtakunnansovittelija antoi tänään 22.3. rahoitusalan osapuolille sovintoehdotuksen. Osapuolet vastaavat valtakunnansov ... Lue lisää

21.03.2018 Rahoitusalan sovittelu jatkuu jälleen 22.3.

Rahoitusalan sovittelu jatkui tiistaina myöhään yöhön valtakunnansovittelijan johdolla. Sovittelua jatketaan edelleen to ... Lue lisää

16.03.2018 Rahoitusalan sovittelu jatkuu 20.3.

Rahoitusalan sovittelu jatkui tänään aamupäivällä. Valtakunnansovittelijan mukaan tapaaminen ei tuonut olennaista uutta ... Lue lisää

11.03.2018 Rahoitusalalle lakkovaroituksia

Ammattiliitto Nousu on tänään jättänyt valtakunnansovittelijalle ja työnantajapuolelle ilmoituksen uudesta lakosta Norde ... Lue lisää

07.03.2018 Nimityksiä YTN:n toimistolla

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n toimiston henkilöstömäärä kasvaa kahdella uudella osaajalla:Assistentiksi on nimitetty Henna ... Lue lisää

06.03.2018 Uusin elitarvikealan uutiskirje on ilmestynyt

Uusin elintarvikealan uutiskirje on ilmestynyt: lue se tästä linkistä. ... Lue lisää

06.03.2018 Rahoitusala edelleen ilman sopimusta, ylityökielto voimassa

Valtakunnansovittelija Minna Helle tapasi jälleen 5.3. rahoitusalan työriidan osapuolia. Edellytyksiä riidan ratkaisulle ... Lue lisää

01.03.2018 Rahoitusalan sovittelu jatkuu 5.3.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on sovitellut pitkään jatkunutta riitaa taas tänään.Kiistan ytimessä on rahoitusalall ... Lue lisää

01.03.2018 Artikkeli: Tehdäänkö ylemmistä toimihenkilöistä lainsuojattomia?

Työaikalain uudistaminen on välttämätöntä, mutta asiantuntijoiden ja esimiesten jättäminen uuden lain ulkopuolelle olisi ... Lue lisää

Ajankohtaisten arkisto
< Maaliskuu 2018 >
MTKTPLS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
Vie omaan kalenteriisi (esim. Outlook)