Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa:

18.09.2015 Sopimalla eteenpäin, ei sanelemalla


Mielenilmaukseen osallistuneiden viesti hallitukselle oli selvä: Suomi nousee yhdessä sopimalla, ei pakkolainsäädännöllä.

Edes kaatosade ei lannistanut Helsinkiin saapunutta väkeä. Rautatientorin perjantaiseen mielenilmaukseen saapui yli 30 000 ihmistä. Joukossa oli myös ylempiä toimihenkilöitä.

Luottamusmies Mika Kortelainen oli saapunut paikalle Salosta.

- Suomen kilpailukykyä tulee parantaa, mutta se ei tapahdu pelkästään työaikaa pidentämällä. Suomi ei nouse sanelemalla, vaan yhdessä sopimalla meidän on mahdollista löytää oikeat keinot kasvulle. Nyt pitää olla aitoa neuvottelua.

Suomi nousee sopimalla

YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari on samoilla linjoilla. Hänen mielestään hallituksen valitsema tie ei ole oikea.

- Vastustamme pakkolainsäädäntöä. Haluamme säilyttää suomalaisen sopimusyhteiskunnan. Vuoden 1940 tammikuun kihlauksen jälkeen kaikista vaikeuksista on päästy eteenpäin yhdessä sopimalla - niin myös tälläkin kertaa.

- Koska työnantaja on sopimussuhteessa se vahvempi osapuoli, on suojeluperiaate vahvistettu lain tasoisesti. Nyt hallitus on kääntämässä suojeluperiaatetta toisin päin: työehtosopimuksillakaan ei saisi sopia työntekijän kannalta lakia paremmin. Moni ylempi toimihenkilö sopii omista paremmista työehdoistaan työsopimuksella, mutta on hyvä muistaa, että työehtosopimus luo raamit, jonka pohjalta niistä neuvotellaan.

Porokari korostaa, että valtion talous on saatava kuntoon ja työttömyysluvut nopeaan laskuun. Myös ylemmät toimihenkilöt ovat valmiita kantamaan oman kortensa kekoon. Kilpailukykyongelma ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, että ratkeaisi pelkästään palkkoja alentamalla.

- Toivon, että palkansaajakeskusjärjestöt miettivät jälleen yhdessä yhteiskuntasopimuksen elementtejä ja neuvottelupöytään voitaisiin palata pian. Pääministerin vetoomus on syytä ottaa tosissaan myös työnantajapuolella.

Palkansaajilla hyviä ehdotuksia kilpailukyvyn parantamiseksi

Ammattiliittojen jäsenten ohella mielenilmauksessa pääsivät ääneen myös palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat.

- Minulta on kysytty monesti tällä viikolla, miksi korkeakoulutetut akavalaiset osallistuvat mielenilmaukseen. Olemme täällä puolustamassa perustuslakia sekä suomalaista sivistys- ja sopimusvaltiota, korosti Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Fjäder huomautti, että Akava on ollut koko ajan valmis neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta. Alkusyksystä palkansaajajärjestöt olivat valmiita muun muassa maltilliseen palkkalinjaan, molempia osapuolia hyödyttäviin työaikajoustoihin ja paikallisen sopimisen lisäämiseen. Lisäksi listassa oli myös tavoitteena laajentaa yritysten keinoja tutkimuksen, tuotekehitykseen ja investointeihin.

Tällä viikolla Akava ja STTK ovat valmistelleet omia ehdotuksiaan hallitukselle sopimukseksi tarvittavaan kilpailukykyloikkaan.

- Tästäkin kriisistä tullaan ulos yhdessä sopien, Fjäder painotti.

Hallituspuolueiden edustajat vierittivät vastuuta työmarkkinajärjestöille. Hallituksen esittämä paketti voidaan korvata, jos parempia vaihtoehtoja löytyy.

- Valta on nyt myös teillä. Leikkaustoimenpiteet eivät ole meille arvovaltakysymys, vaan olemme valmiita kuuntelemaan muita vaihtoehtoja. Tavoitteestamme emme kuitenkaan luovu, sanoi keskustan varapuheenjohtaja Annikka Saarikko.


YTN:n puheejohtaja Pertti Porokari (keskellä) korostaa, että tälläkin kertaa vaikeudet ratkaistaan sopimalla.

Teksti ja kuvat: Aku Karjalainen / YTN


Ajankohtaisten arkisto

Ajankohtaista

15.10.2018 KUTSU: Yritysyhdistyspäivä 9.11.2018, Helsinki

Vaikuta, verkostoidu ja voita!Onko yritysyhdistyksenne toiminta kunnossa vai kesäterässä? Voisiko jäsenten osallistami ... Lue lisää

10.10.2018 Nyt puhutaan palkoista - Työpaikkakohtaiset tilaisuudet eri puolilla Suomea

Suunnittelualan asiantuntijat ovat palkkakuopassa. Palkat laahaavat 500 euroa kuukaudessa alempana kuin muilla ylemmillä ... Lue lisää

10.10.2018 KUTSU: Kaupan alan aktiivien seminaari 2.11.: kuinka neuvotellaan rakentavasti?

Päivän aikana käsittelemme ajankohtaista tilannetta kaupan alan talokohtaisten neuvottelujen osalta ja parannamme neuvot ... Lue lisää

09.10.2018 Tervetuloa YTN Rakennusalan seminaarimatkalle Tallinnaan!

Tule verkostoitumaan rakennusteollisuudessa työskentelevien ylempien toimihenkilöiden kanssa ja kuulemaan alan tuoreimma ... Lue lisää

04.10.2018 Artikkeli: Irtisanomisten helpottaminen loisi monta sudenkuoppaa

"Työllistymisen nostamiseksi löytyy muita keinoja"Henkilösyistä johtuvien irtisanomisten helpottaminen ei lisää korkeast ... Lue lisää

01.10.2018 Poliittiset mielenilmaukset 3.10.2018

Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet järjestävänsä työpaikoilla 3.10.2018 poliittisen mielenilmauksen vastustaakseen ma ... Lue lisää

Ajankohtaisten arkisto
< Lokakuu 2018 >
MTKTPLS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
Vie omaan kalenteriisi (esim. Outlook)