Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa:

18.09.2015 Sopimalla eteenpäin, ei sanelemalla


Mielenilmaukseen osallistuneiden viesti hallitukselle oli selvä: Suomi nousee yhdessä sopimalla, ei pakkolainsäädännöllä.

Edes kaatosade ei lannistanut Helsinkiin saapunutta väkeä. Rautatientorin perjantaiseen mielenilmaukseen saapui yli 30 000 ihmistä. Joukossa oli myös ylempiä toimihenkilöitä.

Luottamusmies Mika Kortelainen oli saapunut paikalle Salosta.

- Suomen kilpailukykyä tulee parantaa, mutta se ei tapahdu pelkästään työaikaa pidentämällä. Suomi ei nouse sanelemalla, vaan yhdessä sopimalla meidän on mahdollista löytää oikeat keinot kasvulle. Nyt pitää olla aitoa neuvottelua.

Suomi nousee sopimalla

YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari on samoilla linjoilla. Hänen mielestään hallituksen valitsema tie ei ole oikea.

- Vastustamme pakkolainsäädäntöä. Haluamme säilyttää suomalaisen sopimusyhteiskunnan. Vuoden 1940 tammikuun kihlauksen jälkeen kaikista vaikeuksista on päästy eteenpäin yhdessä sopimalla - niin myös tälläkin kertaa.

- Koska työnantaja on sopimussuhteessa se vahvempi osapuoli, on suojeluperiaate vahvistettu lain tasoisesti. Nyt hallitus on kääntämässä suojeluperiaatetta toisin päin: työehtosopimuksillakaan ei saisi sopia työntekijän kannalta lakia paremmin. Moni ylempi toimihenkilö sopii omista paremmista työehdoistaan työsopimuksella, mutta on hyvä muistaa, että työehtosopimus luo raamit, jonka pohjalta niistä neuvotellaan.

Porokari korostaa, että valtion talous on saatava kuntoon ja työttömyysluvut nopeaan laskuun. Myös ylemmät toimihenkilöt ovat valmiita kantamaan oman kortensa kekoon. Kilpailukykyongelma ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, että ratkeaisi pelkästään palkkoja alentamalla.

- Toivon, että palkansaajakeskusjärjestöt miettivät jälleen yhdessä yhteiskuntasopimuksen elementtejä ja neuvottelupöytään voitaisiin palata pian. Pääministerin vetoomus on syytä ottaa tosissaan myös työnantajapuolella.

Palkansaajilla hyviä ehdotuksia kilpailukyvyn parantamiseksi

Ammattiliittojen jäsenten ohella mielenilmauksessa pääsivät ääneen myös palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat.

- Minulta on kysytty monesti tällä viikolla, miksi korkeakoulutetut akavalaiset osallistuvat mielenilmaukseen. Olemme täällä puolustamassa perustuslakia sekä suomalaista sivistys- ja sopimusvaltiota, korosti Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Fjäder huomautti, että Akava on ollut koko ajan valmis neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta. Alkusyksystä palkansaajajärjestöt olivat valmiita muun muassa maltilliseen palkkalinjaan, molempia osapuolia hyödyttäviin työaikajoustoihin ja paikallisen sopimisen lisäämiseen. Lisäksi listassa oli myös tavoitteena laajentaa yritysten keinoja tutkimuksen, tuotekehitykseen ja investointeihin.

Tällä viikolla Akava ja STTK ovat valmistelleet omia ehdotuksiaan hallitukselle sopimukseksi tarvittavaan kilpailukykyloikkaan.

- Tästäkin kriisistä tullaan ulos yhdessä sopien, Fjäder painotti.

Hallituspuolueiden edustajat vierittivät vastuuta työmarkkinajärjestöille. Hallituksen esittämä paketti voidaan korvata, jos parempia vaihtoehtoja löytyy.

- Valta on nyt myös teillä. Leikkaustoimenpiteet eivät ole meille arvovaltakysymys, vaan olemme valmiita kuuntelemaan muita vaihtoehtoja. Tavoitteestamme emme kuitenkaan luovu, sanoi keskustan varapuheenjohtaja Annikka Saarikko.


YTN:n puheejohtaja Pertti Porokari (keskellä) korostaa, että tälläkin kertaa vaikeudet ratkaistaan sopimalla.

Teksti ja kuvat: Aku Karjalainen / YTN


Ajankohtaisten arkisto

Ajankohtaista

26.06.2018 YTN:n toimisto on suljettu 9. - 31.7.2018.

YTN:n toimisto on suljettu 9. - 31.7.2018. Palvelemme jälleen normaalisti 1.8.2018 lähtien. Rentouttavaa kesää ... Lue lisää

20.06.2018 YTN-data 2017 - elintarvikealan keskeisiä tutkimustuloksia

YTN-data 2017 -aineiston valossa liittojen työmarkkinatutkimuksiin syksyllä 2017 elintarvikealalta vastanneiden mediaani ... Lue lisää

18.06.2018 Rahoitusalalla tartutaan jälleen työhyvinvoinnin ja tuottavuuden haasteisiin

Suomalainen rahoitusala jatkaa työntekijöiden ja työnantajien yhteistä työtä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämi ... Lue lisää

05.06.2018 Rakennusalan toimihenkilösopimuksista sopu

Rakennusalan työmarkkinakierros alkaa lähestyä loppuaan. Aiemmin Rakennusliitto ja Rakennusteollisuus saivat neuvottelur ... Lue lisää

Ajankohtaisten arkisto
< Heinäkuu 2018 >
MTKTPLS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Vie omaan kalenteriisi (esim. Outlook)